2017-04-02

Kivitalo vs puutalo

Tarpeeksi kun alkaa ärsyttää tämä jatkuva rakentaminen niin on hyvä pohtia miksi läksimme tällaista taloa rakentamaan. Ollaan oltu viisi kuukautta pimeässä, pölyisessä ja erittäin kosteissa olosuhteissa ja samaa tullaan kokemaan vielä muutama kuukausi. Onko tässä siis mitää mieltä rakentaa kivitaloa, ei ainakaan tällä hetkellä tunnu siltä.

Jos olisimme tehneet puutaloa niin perustusten tekoon olisi mennyt viikko, toinen lattiavaluun ja sen jälkeen olisi jo päästy puutöihin. Kosteutta rakennusaikana olisi huomattavasti vähemmän ja puupölykin paljon mukavempaa hengittää. Tuntuu että mikä tahansa työvaihe olisi helpompi puutalossa, vasaralla ja sahalla pärjäisi pitkälle. Nyt käsissä kulkee koko ajan timanttilaikka, piikkauskone ja palju laastia. Ja joka kerta lisätään kosteutta huoneilmaan ja pöllytetään ilmaan kiveä. Eli pääsääntöisesti pitäisi myös käyttää hengityssuojaintakin.

Jotainhan siinä täytyy olla että halusimme kivitaloa. Kivitalo on yleisesti ottaen selkeästi kalliimpi vaihtoehto, materiaalien puoleen uskoisin että hinta ei selity sillä mutta se itse työ tekee talosta kalliimman. Se että teemme kaiken työn itse pitäisi siten tasoittaa hintaeron puutalon ja kivitalon välillä. Siinä mielessä enemmän on tunteella ja henkilökohtaisilla mielihaluilla tekemistä. Ehkä tärkein mielipiteeseen vaikuttava tekiä on tämänhetkiset rakennusmääräykset. Puutalon ja höyrynsulkumuovin toimivuudesta nykyisillä eristyspaksuuksilla ei ole oikein kokemusta ja on mahdollista että homeongelmat lisääntyvät tulevina vuosina. Emme halunneet ottaa tuota riskiä ja pitäydyimme materiaalista joka ei ole herkkä kosteudelle ja tällä tyylillä on taloja tehty vuosikymmeniä. Mutta mielipiteitä on meillä kaikilla, tämä oli meidän valinta ja pidämme sitä parhaana vaihtoehtona meidän tarpeisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti