2016-08-31

Rakentajan stressitila, onko se siedettävällä tasolla ja kestääkö pää

Talon rakentaminen ei sovi kaikille sanotaan. Ja niin se varmasti onkin, henkinen kuormitustila on normaaliin olotilaan verrattuna tukala ja ymmärrän kyllä hyvin monen jättävän rakentamisen kokonaan väliin. Toisaalta rakentaminen ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, yksinkertaisia asioita päätettävänä kymmeniä ellei jopa satoja. Ja yksittäiset päätökset vaikuttavat johonkin toiseen päätökseen ja niin edelleen. Tuohan siis tarkoittaa sitä että päätökset pitää tehdä myös oikeaan aikaan, ja oikeilla päätöksillä budjetti ja aikataulu menevät suunnitellusti. 

Yhden talon olen rakentanut ja se osaltaan helpottaa päätöksen tekoa ja tarvittaviin toimenpiteisiin osaa varautua jo etukäteen. Eli jokainen asia ei tule yllätyksenä että nytkö tuokin asia pitäisi päättää tai tehdä. No aika kultaa mukavasti muistoja, on tässä ollut vaan yllättävän paljon muuttujia joita ei muistanutkaan olevan. Samaan aikaan aiemmasta rakennuskokemuksesta johtuen osaa jopa odottaa ongelmia, suurta työmäärää ja päätettävien asioiden paljoutta, hirvittää tämä kaikki säätäminen tulevien kuukausien aikana.

Viimeisten parin viikon aikana on voinut todeta kovia henkisiä paineita vaikka olen ollut lomalla. Nythän lomallahan oleminen tarkoittaa jatkuvaa tekemistä ja päivien venyttämistä. Hassusti sitä ajatteli että rakennuslupakuvien valmiiksi saaminen helpottaisi, sitähän se tietty tekikin mutta samaan aikaan alkoi tuhannen muun asian kanssa painiminen. Yht'äkkiä tehtävien päätösten määrä räjähti käsiin ja samaan aikaan aikataulupaineet painavat päälle. Talvikin tekee tuloaan.

Muistutuksena muillekin mitkä hiertävät
- Rakennusluvan käsittely hidasta, jotenkin odottelimme että lupa menee heti läpi kun ennakko-ohjauksesta annettu odotus nopeasta käsittelystä valui kesälomakauteen
- Maaurakointi hitaampaa kuin odotti, pintamaiden alta löytyi huomattavasti enemmän kalliota kuin osasi odottaa
- Pankki voi heittäytyä hankalaksi, uudelleen neuvottelut useamman pankin kanssa
- Tavarantilaukset luonnollisesti tekemättä, ollaan myöhässä
- Yksinäinen olo, vain yhdellä kokemusta rakentamisesta tässä perheessä ja muille ei ole vielä valjennut tekemisen määrä ja miten paljon kaikesta tehdystä työstä olisi apua. Jokainen tehty minuutti vähentää tehtävän työn määrää. Jaettu työ vähentää kuormaa muilta.
- Työpaineet, sähköposteja ja puheluja vaikka lomalla, niin normaalia
- Syksyn kalenteri täyttyy työkuvioista

Kyllä me tämä kestetään, mutta ymmärrämme niitä ihmisiä joille tällainen olotila on tekemätön paikka.

Kaikille rakentajille muistutukseksi, ei pidä miettiä ollenkaan kokonaisuutta tai muuten hajoaa pää. Jokaiselle asialle on aikansa, keskitytään vain olennaisiin tämän päivän tehtäviin. Mietiskellään ja tehdään siis asia kerrallaan mutta yritetään silti tehdä juuri tähän hetkeen oikeita asioita. Millään asialla ei oikeastaan ole oikea kiire, oma pää tekee vaan sen kiireen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti