2016-09-12

Myyntityö on ammattilaji

Teen työkseni myyntiä ja jo ennen projektin alkua arvelinkin että voi olla mielenkiintoista siirtyä toiselle puolelle eli ostajaksi. Jatkuvasti ostajien kanssa kauppaa tehdessä osaa itsekin nyt kysellä oikeita kysymyksiä joilla voi neuvotella hintaa alemmas tai saada jotain muuta etua.

Olemme tehneet suuria yksittäisostoja ja on se ollut mielenkiintoista nähdä miten eri tavarantoimittajat palvelevat asiakasta. Kaupankäynnin lainalaisuus näyttää toimivan, tarjouksia on oltava vähintään kolmelta toimittajalta jotta räikeät hinnoittelut saadaan karsittua pois. Ja tasaväkisten tarjousten kohdalla joutuu miettimään mitä lisäarvoa toinen pystyy tarjoamaan toiseen verrattuna, mikä on henkilökemia, miten varmana voidaan pitää toimittajaa ja miten toimittaja toimii tilauksen jälkeen. Aina se kaikkein halvin tarjous ei ole paras, tässäkin kohtaa uskomme että maksamalla hiukan enemmän tilauksesta saamme jatkossa parhaan palvelukokonaisuuden ja hinnoittelun asiakastilin kautta.

Ostajana käy aika herkillä, aikataulupaineet niskassa haluaa tehdä päätökset nopeasti mutta silti parhaaseen mahdolliseen hintaan. Kaikkein pahinta on jos myyjä on liian varma myynnistään eikä keskity myyntiin, tarjouksen sisältö ei ole sitä mitä on pyydetty ja ei tee aktiivisesti myyntityötä. Etukäteen taputeltu tilaus voikin siis jäädä tulematta. Yllätyin viimeisestä käänteestä itsekin. Tarjouskyselyitä kolmelle toimittajalle; yksi tuttu jo vuosien takaa, yksi inhokki jonka palveluihin en ole ollut tyytyväinen, yksi uusi jonka kanssa jo useampaan kertaan pidetty palaveria ja kaikki tuntuu hyvältä. Tuttu antaa hirvittävän kalliin tarjouksen kahteen muuhun verrattuna. Yllättävintä on kuitenkin se että etukäteen valittu ei keskitykään töihin ja pitää ehkä tilausta varmana. Inhokki tekee kaikkensa myynnin eteen; juuri sellainen tarjoussisältö kuin itse pyysimme, soittaa säännöllisesti perään, pyytää selkeästi palaveria tarjoukselle ja neuvottelussa osoittaa ammattitaitonsa ja antaa vielä himpun verran parhaan hinnankin. Ei olisi uskottu että teemme tilauksen tuohon taloon, mutta myyjän tekemä työ muutti ajatukset täysin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti